Kapitel 9 – Men, kan inte jag få vara otrevlig ibland?

Om det är lättare att vara som andra, vad händer då med samhället i stort? Blir vi trevligare eller otrevligare? Det pratas om näthat och jag tror det bästa du kan göra mot en näthatare är att visa kärlek för den. Men vissa dagar är det oerhört frestande att haka på och vara otrevlig. Vissa dagar är det helt enkelt svårare att vara trevlig. Och man kan inte alltid lyckas. Som förälder är mitt mål att vara en superpappa, men många dagar är jag bara en pappa och ibland är jag en dålig pappa. Målet är en sak, resultatet är inte alltid samma.

Snarare tvärt om, få träffar målet exakt. Klarar jag målet händer det vanligtvis att jag överträffar det också. Här är alla olika, vissa klarar alltid målen exakt, andra kan inte sätta realistiska mål. Men oavsett vem du är så är målet att vara trevlig precis hela tiden omöjligt för de allra flesta.

Det vi kan göra är begränsa vår otrevlighet och jobba med hur vi får utlopp för dem.

Det kan vara lätt hänt att man är proffsigt trevlig på jobbet och sedan inte har energin att vara lika trevlig hemma. Trots att det är i hemmet de finns som bäst förtjänar ens trevliga jag. Men det finns de som gör tvärt om också, är underbara hemma, men inte går att ha att göra med på jobbet.

Bäst är så klart att inte låta sin otrevlighet gå ut över någon. Jag har några knep för att ge utlopp för sin otrevlighet. Det är som om jag är en doktor Jekyll och har en inre Mister Hyde som jag ventilerar.

Knep för att vädra sin inre Mister Hyde

1. Våga vråla

När saker går snett ventilerar jag direkt. Motgångar är svårt att vara trevlig under. Det är inte alltid jag skriker (speciellt inte om barnen är i närheten eller jag är i en offentlig miljö), men jag försöker ge utlopp för känslan. Speciellt om man slagit sig, eller något har misslyckats. Går jag och bär på den känslan är annars risken att jag är otrevlig mycket längre.

2. Våga förvarna

Har jag en dålig dag ser jag till att på ett artigt sätt förvarna folk om det. Jag försöker också vara saklig om varför.

3. Minimera risken

Nästan alltid som jag är otrevlig beror det på något. Allt för ofta på enkla saker som att jag slarvat med sömn eller mat. De mest basala behoven påverkar oss mer än vad vi tänker på. Känner du dig sur, pröva att höja blodsockret, sov lite, eller om det inte går nu, hur du kan planera så det inte blir så här igen.

4. Stressa ned

Också väldigt vanligt, få klarar att vara stressade och trevliga, det kan du självklart öva upp, men det är nog bättre om du övar på att bli av med stressen. Vad som hjälper är en helt egen historia, men en bra start är meditation eller mindfullness.

5. Skriv av dig

Jag har skrivit många mail, insändare, kommentarer som jag aldrig skickat. Genom att skriva av mig otrevligheterna försvinner de ut ur mig. Sedan kan jag skriva ett artigt och trevligt svar istället.

6. Kontrollera

Ofta när det blir otrevligt är det på grund av missförstånd. Om någon säger något som du upplever som otrevligt, kontrollera om det var menat som det. Var också tydlig med att det var din upplevelse och tolkning att det var otrevligt, inte alls säkert att det var intentionen och att det är därför du vill kontrollera. Säger man ”nu var du otrevlig!” är man inte speciellt trevlig, men säger man ”ursäkta, det upplevde jag som inte speciellt trevligt, var det din mening att du ville att jag skulle kunna uppleva dig som otrevlig?”. Det kan visserligen vara bra att känna av hur uppjagade de du pratar med är, ibland är de inte alls mottagliga ännu för rak feedback som att man berättar att de låter otrevliga. Marshall Rosenberg har en kommunikationsmodell med giraffer och vargar som är en bra fördjupning i det hela. Själv framhäver han att det är gamla kunskaper som vi lätt glömmer bort, men alla egentligen känner till. Och han beskriver det med hur lätt vi blir förvandlade till vargar i vårt agerande, när vi egentligen vill agera som giraffer och titta över folk och se den bakomliggande anledningen till hur de utrycker sig.

Och känner du nu att det är helt omöjligt att göra något i den stilen, eller att du skulle slå mig på käften om jag frågade dig om det var din mening att uppfattas som otrevlig, ska du nog titta på punkt 3 eller 4 igen.

Dela artikeln