Nu börjar omorganaisationtssäsongen!

(eller är den för evigt)

Det känns som att i början av året startar ofta nya ledningar, det görs nya riktignar och många företag passar på att ha en liten omorganstation. Märkligt bara ordet, borde man inte kalla det för utveckling eller organsationsutveckling.

För de flesta knyter det sig i magen, produktiviteten går ner och man kommer ha längre fikor för att spekulera i vad som kommer att ske. Men det går att göra bättre, därför är här mina fem bästa tips:

1. Blanda in alla från start, speciellt facken och skyddsombud. Det är till och med så att ni ska det enligt lagen, men framförallt vill ni det för att ha fler som hjälper till att se helheten och få allt förankrat. Ni kommer också minska skitsnacket och de vilda teorierna

2. Sätt inte diagnosen helt sjävla. Har du hört om läkare som brukar behandla sig själva, eller psykologen som gör sin egna analys av sig? Förmodligen inte, samma sak här, att ta in någon som hjälper till under processen, som lyssnar och ställer rätt frågor kommer hjälpa er att landa rätt.

3. Ha en deadline och en till deadline. Ni vill bli klara fort och oavsett hur lång tid det tar kommer det inte bli perfekt, så ha en deadline för att vara klara och en annan för att justera det ni kom fram till.

4. Berätta det på många sätt och framförallt varför. Låt en bra berättare göra det, inte säkert att VD är just bra pedagog

5. Låt det nya vila, det tar tid innan det satt sig

Dela artikeln