Till generalistens försvar

Alla är vi inte bäst på något, vissa av oss är bäst att vara bra på mycket.

När jag växte upp lärde jag mig att man skulle undvika att bli en hoppjerka, en sån som hade många olika jobb på sitt cv. Och även om jag tycker att delar av det har avtagit, så är det fortfarande så att jag tycker att jag hör en känsla av att en speciallist ska vara finare än en generalist. Jag tycker att båda sakerna är lika fina och även lika mycket behövs.

Sonen har skippat fotbollen, där har de redan börjat titta på positioner och träna på var de ska bli specialiserade. Det är också dags att satsa och fotboll är svårt med många andra idrotter att få ihop schemamässigt. Han har talang för löpning och friidrott så får du pröva mycket för att se vad som passar bäst i framtiden. Passar mycket så finns också tiokamp.

Skolvalen är ett tag kvar till så jag vet inte om det är som när jag skulle välja. ”Ta ett språk i högstadiet, det är bra för framtiden” och ”välj natur, sam eller ekonomi, du vill ju kunna plugga vidare”. Jag gjorde inget av det, men har min examen ifrån Universitetet i alla fall. Där läste jag till och med på en tvärvetenskaplig institution, något som var udda och kändes lite som en ful fisk i den fina akademiska dammen av specialiseringar.

Världen riggas ofta fortfarande för specialisterna. De har ofta de höga lönerna. Men när saker krånglar älskar jag de som kan gå in i varje roll. Mest av allt älskar jag när chefer vet hur det är i allas skor och skulle kunna hjälpa till var som helst, utan att behöva vara bäst. Många blir chefer för att de är bäst i sitt fält och ofta blir de inte så bra på att vara chefer. De är specialiserade på något annat – att vara bäst på det de gör, inte ledarskap. Men en bra generalist är ofta en bra chef.

Och vill de inte vara chefer är de ofta bra på något annat, eller mycket annat. Även om de inte är bäst så kan de vara bra. Och de är ofta bra på att lära sig mer saker, de har inte lika mycket läst in på en sak, de har läst in sig på många och där med tränat på att läsa in sig.

När man anställer vet man ofta vad man vill ha just den här gången och ibland är det svårt att hitta när man behöver den där breda kompetensen. Men egentligen är det kanske så att du alltid behöver en sån. Men inte jag, inte just nu, jag har ett jobb med massa olika uppgifter så jag är nöjd just nu.

Dela artikeln