Kapitel 2 – Fira ofta

Planera att fira!

Efter att ha satt mål, ska man inte glömma att sätta belöningar också. Vi mår bra av att veta när saker är uppnådda och bästa sättet är att fira sina framgångar. Det kommer att stärka dig och hjälpa dig att nå ditt nästa mål.

En sväng mellan projekt hade jag turen att få tre olika jobb inom en vecka. När de ringde från det jobb jag helst ville ha var jag på min systers landställe och när jag la på telefonen sa hon spontant ”då firar vi väl med champagne” och tog oberört fram en flaska ut kylen. Jag ifrågasatte det, inte kunde hon ha en flaska champagne konstant på kylning bara utifall att det skulle dyka upp något att fira? Jo, svarade hon, när man vill fira med champagne är man glad att den finns där och resten av tiden tar den så lite plats att det inte stör i kylen. Efter det har jag alltid en flaska champagne på kylning. (plus att en kollega på det jobbet sedan lärde mig att champagne faktiskt smakar som bäst när man inte har något att fira, utan öppnar den bara för att, på en torsdagskväll, i mysbyxor).

Att sätta mål hjälper vår hjärna att fungera logiskt. I grunden är vår hjärna inte speciellt långt ifrån urtidsmänniskans. Den mekanism som vi har när vi blir stressade är samma som designades för att varna oss för vilda djur. Grundinstinkten från hjärnan är egentligen att fly eller slåss.

Även om aggressionen sällan blir att vi slåss, men vi kanske vill skrika, slänga saker runt omkring oss eller slå i dörrar. Det är också sällan vi kan fly, det är inte så att jag kan gömma mig under skrivbordet bara för att jag inte vill göra en arbetsuppgift. Men vi vill fortfarande ge hjärnan känslan av att ha flytt eller slagits. Vi vill ha tekniker att berätta för vår gamla hjärna att det som stressat oss är avklarat.

När vi sätter mål hjälper vi hjärnan att tala om vad som är vårt rovdjur för stunden. Och när vi firar så berättar vi att faran är över. Hjärnan kommer nog se rovdjur överallt, från missade bussar till arga kunder och instinkten att fly eller slåss kommer att slås på. Därför är det lika viktigt när vi har klarat av de saker som puttar igång den känsla, att vi berättar för hjärnan att de är avklarade.

Själv kan jag trivas som bäst på jobbet när det är mycket att göra. Jag gillar att oftast vara på gränsen till att ha för mycket att göra. Samtidigt vet jag i bakhuvudet att jag inte kan jobba så hela tiden. Men jag kan göra det bättre när jag checkar av saker. När jag ser till att jag inte bara sätter igång saker utan även får avsluta projekt. Det senare är svårare då det ligger mer för min natur att vara visionär och entreprenör än förvaltare.

Det är egentligen ett sidospår som det krävs helt egna böcker för, oavsett om du väljer att läsa in dig på DISC-analyser, Myers-Briggs eller någon annat sätt att analysera personlighetstyper, summerar de samma sak. Vi är alla olika. Det är inte säkert att du också trivs bäst när det är högt tempo. För andra kan det vara ett lugnt och jämnt flyt som är det bästa. Det finns de som inte klarar av checklistor och inte känner en triumf varje gång något får bokas av. Det är bra om du hittar vad som passar dig. Fira framgångar tror jag däremot att ingen mår dåligt av.

När jag mött folk som tagit skada av stress, oavsett om de gått in i väggen eller hunnit stanna vid små varningstecken på vägen, har många haft det bra på vägen. En bit har de till och med stormtrivts även om varningssignalerna har börjat komma. Samma sak för mig, jag kan upptäcka saker som ansträngningsastma, näsblod eller sömnsvårigheter när jag har det som bäst. Nu för tiden vet jag att det är mitt bakhuvud som varnar för vilda bestar, precis som vår inre urtidsmänniska ser all stress som något djur som vill äta upp oss Instinkten att fly eller slåss som jag har med mig, matar jag själv med budskapet att jag är på väg att besegra alla faror. Stressen som jag känner består inte bara av negativa signaler. Hormonerna i min kropp kan också ge en trevlig tripp på adrenalin. Det finns en njutning i att ha högt tempo. Adrenalinet finns där för att vi ska kunna överprestera, i grunden för att rädda våra liv från naturens faror.

Genom att fira är det lättare att gå ned i varv och koppla av. I alla fall i teorin. Men ofta firar vi parallellt med att vi sätter nästa höga mål. Ibland i arbetslivet har jag stött på hur man firar projektet som gått i land, men gör det lite stressat då man just lanserat nästa. På pappret är det ofta bra för företaget. Men pausa, fira, och sedan börja om och du får en effektivare gång.

Firande behöver inte vara champagne, det måste inte ens vara stort. Det finns så klart fler aspekter. Är det i jobbet så vill man gärna känna att upplevelsen av belöningen motsvarar upplevd insats. Det är lika viktigt att avsluta projekt som varit misslyckade. Tyvärr har jag en gång varit med om att få göra det. Vi hade ett mål som skulle firats med champagne. Vi hade också lagt ribban tydligt där genom att tala om det för våra kollegor. Men när projektet var slut, var vi långt ifrån målet. Snabbt och spontant enades vi om att avsluta det i alla fall och ses, men ändrade champagnen till lättöl och drack gravöl.

Ett firande kan vara allt från en lugn stund till en lyxig bonus. En upplevels är lättare för hjärnan att förstå, än något mer abstrakt. En finansiell bonus kan se bra ut på pappret och räknas högt intellektuellt, men en aktivitet som ett firande är det som du upplever. Det förklarar att så många vill använda sin bonus till att fysiskt göra något eller köpa något. När jag firar vill jag vara säker på att jag känner att det firas. Ibland har jag haft provisionlön, för mig har det varit som att arbetsgivaren har haft otydliga mål. Kanske fungerar det bättre för andra, men frågar du mig så ger det mig inte upplevelsen av att vunnit över budget när jag får en bonus. Däremot kan ett spontant disco på kontoret funka för det. Bra lön förväntar jag mig oavsett, liksom jag inte stött på en chef som förväntar sig annat än en bra arbetsinsats.

Har du gjort mål för dig själv? Sätt då upp löften om hur du ska fira det. Ett par av mina mål behöver inte någon belöning. Andra har sin belöning inbyggd, för mig var det en belöning att kunna vara med på en dansuppvisning när jag lärt mig att dansa.

Var noggrann med att följa upp det som du lovat dig själv att fira. Inte bara för att det är kul att fira, utan även för att du kommer bli lugnare om du är tydlig mot din hjärna när projekt är klara. Du kommer också bli trevligare om du undviker att bli stressad, och få saker är trevligare än människor som firar sin framgång.

Kom ihåg att fira din framgång och inte de andras motgång. Jag har en vän från Borås som berättade hur han firat Elfsborgs SM-guld på en restaurang i Stockholm och på tunnelbanan hem sitter han med sin Elfsborgshalsduk och ett brett leende. Mitt emot sitter en man med ett annat lags halsduk och tittar på honom. Men min vän är bara lycklig för sitt lag, inget om att något annat lag skulle vara dåligt och stockholmaren mitt emot tittar på honom, reser sig och säger ”bra jobbat av Elfsborg, grattis till segern” och min kompis ler tillbaka och säger bara ”tack”. Mer ord och det är risk att du firar andras motgång, det räcker med att fira framgången.

Du kan också fira det lilla i vardagen, varje kväll när vi går och lägger oss diskuterar jag och min fru vad som varit bäst under dagen som gått. Även skitdagar har något som varit bäst. Och vissa dagar har varit så underbara att man kan konstatera att mycket skulle kunnat vara bäst en normal dag, fast fortfarande hitta vad som varit bäst i jämförelse med allt annat bra. Vinsten med att formulera åtminstone för sig själv det bästa med dagen är att man tränar sig på att tänka positivt. Det kan hjälpa dig att undvika att älta det som varit negativt. Och din dag kommer kännas bättre om du fokuserar på vad som varit bäst.

Många är bra på att oroa sig och vi har mycket att oroa oss för. Genom att avsluta varje dag med att fokusera på det bra minskar vi oron. Första vinsten kan vara att du somnar enklare genom att arbeta med att fokusera på bra tankar när du ska sova. Det ökar också möjligheten att du kommer ihåg varje dag som lite bättre än du hade upplevt minnet av den och du inte frågat dig vad som gjorde just den dagen bra och vad som var bäst.

De här mailen är fylld av tankar på övningar. Själv har jag ofta hoppat över alla sådana i andras medier. Tills jag en dag ifrågasatte varför jag gjorde det, det finns säkert en tanke med att författaren lagt in rutorna, kursledaren ger en hemläxa, nyhetsbrevsmakaren ger en uppmaning. Numer gör jag övningar om de finns och jag har en möjlighet, det är inte alltid det går när man läser på bussen. Den här övningen om att formulera vad som var bäst med dagen tar lite tid att få in en vana, vill du pröva den, försök hålla i det under en månad innan du bestämmer dig om du vill fortsätta eller inte. En månad kanske känns långt, men det är den tid som det kan ta att skapa en vana och det är bara någon minut om dagen.

En uppgift för dig

I förra mailet tog jag upp att sätta mål.

Gjorde du inte det direkt ger jag dig en chans till nu.

Skriv ned ett mål:

Mål:

Om du vill kunna dansa, kan ett delmål vara att anmäla sig till en kurs i det. Det är lätt att glömma bort att ha respekt för de små första delmålen, de är för många de svåraste, de man helst skjuter till en annan dag. När man har börjat, sätt genast ett mål för hur långt minsta tiden får vara, för att stimuleras att inte vara nöjd med att bara ha börjat. Som alla som har ett nyårslöfte att börja träna, men glömmer att lova sig själva att de inte får sluta med det redan efter sportlovet (då det statistiskt sätt blir glesare på gymmen igen).

Lite tips på vad du ska tänka på när du sätter mål:

Tänk först på vart du vill komma med målet. Har du en bild av dig när du är klar med målet? Försöka hitta hur det skulle se ut och kännas.

Kontrollera att du känner att du stimuleras av målet och det är realistiskt, en del vill ha höga mål, andra bekväma, men omöjliga mål ser jag ingen vits i.

Bryt ned målet till vad du kan göra inom en rimlig kort framtid, när du ska vara klar med hela målet och när du vill fira längs med vägen.

Vitsen med övningen för just det här kapitlet att tänka i belöningar också.

Behöver du redan nu veta belöningen är det bara att bestämma den med en gång och skriv det här för målet ovan.

Belöning:

Personligen uppnår jag ofta mål när jag inte tänkt att jag ska göra det, men försöker oavsett att stanna upp och fira på något sätt. Om inte annat se till att jag reflekterar över det och passar på att känna mig nöjd med det.

Självklart kan du skriva fler mål, belöningar, skriva dem någonstans och sätt gärna även deadline när du ska vara klar med varje mål och få din belöning.

Dela artikeln