Det sägs att Salvador Dalí gav ut en bok med bilder på sin mustasch. Sist i boken ska han skrivit följande:

”Om du tycker jag är märklig som ger ut en bok med bilder på min mustasch, vad är då du som köper denna bok?”

Om du tackar ja till nyhetsbrev med rubriken Trevligare mail tror jag att du nog redan har en tanke om att du vill bli trevligare. Men tänk om din tanke om vad som är trevligt är en annan än min. Eller att du vill bli trevlig av andra skäl än de jag haft för att sätta upp de som ett mål och en livsfilosofi.

För mig handlar trevlighet om att sprida glädje och få det tillbaka. Jag har märkt att om jag är trevlig kommer andra att glädjas och jag med dem. Det gör mitt liv enklare om jag går runt i en lycklig värld. Jag har lärt mig att en vis man för två tusen år sedan sa att man skulle behandla andra som man själv ville bli behandlad. Egentligen var det kanske först en annan vis man som kom på det femhundra år tidigare. Oavsett om man citerar Konfucius eller Jesus är det en bra regel. Men jag tror att man kan sprida ännu mer glädje om man inte stannar där, utan strävar efter att behandla varje människa som den vill bli behandlad och kanske även bättre än så. Det är för mig trevlighet!

Att vara trevlig har inte bara spridit glädje har jag märkt, det har även hjälpt mig att vara framgångsrik. Speciellt när det gäller försäljning och service och det har stöttat mig som föreläsare. Tänker man efter längre så är det mer än så. Trevlighet bäddar för framgång. Folk premierar hellre trevliga människor.

Att vara trevlig hjälper en i arbetslivet. Självklart vill ingen anställa en otrevlig människa. Men få tänker på vitsen med att hitta just trevligare människor. Gör man det får man automatiskt en bättre stämning på arbetsplatsen och med det följer effektivitet och framförallt slipper man all energi som läcker ut om det förekommer missnöje och dålig stämning. Och det är inte bara i arbetslivet, utan även i alla lägen där du har med andra människor att göra. Från hur du har det med dina grannar, barnens kompisars föräldrar, föreningen du kanske är i på fritiden, eller den person du bara träffar en kvart på bussen per dag.

I en tid när det talas om vikten av personal branding och även employer branding ligger det en ökad vikt på att vara trevlig. Förebilder är nästan alltid trevliga personer. Tänk efter hur ofta du hör om personer som har en förebild som inte är trevlig. Fundera sedan på om den förebilden inte känts ännu bättre om den också varit trevlig. Att tänka på att man vill ha trevlighet som en del av sitt personliga varumärke, som den som man uppfattas som och som det folk nämner när de beskriver en.

Trevlighet är också ett av de bästa sätten att bli uppskattad och framgångsrik som ledare. Oavsett om du är det idag, drömmer om att bli det eller bara i vissa lägen hamnar i situationer där du behöver ta upp en ledarskapsroll, innehåller de här mailen extra knep för just då den situationen uppstår. Det är inte primärt ledarskapsmail, men den innehåller lite extra ledarskapsråd.

Min förhoppning är att du efter att läst alla mailen ska blivit motiverad till att vara ännu trevligare än du är idag. Att det i sin tur ska få dig att må åtminstone lite bättre och vara lite mer framgångsrik. Att du ska tro att jag som skrivit den här nyhetbreven är en snäll och kul prick. Att de runt omkring dig ska höra av sig till dig lite oftare. Detta nyhetsbrev kan helt enkelt bidra till lärdomar för dig som ger dig mer glädje, framgång och stärker ditt personliga varumärke.

Inga små mål – därför kommer många mail också innehålla förslag på övningar och konkreta råd. Den är byggd som en vän som ger dig tankar, råd och ibland övningar över en månad. Självklart får du gärna sträckläsa allt i efterhand, men prova gärna att ha en kortare stund med den varje dag som mailen kommer och pröva övningarna när de dyker upp. Förändring skapas genom att göra något återkommande. För mig är det här en metod som gäller för alla böcker som jag hoppas ska kunna utveckla mig själv. Inte bara att läsa dem, utan göra det över tid så jag kan ta till mig dem också.

Dela artikeln